Actualitat

Castelló posa els fonaments del centre que situarà a la ciutat a l’avantguarda de l’envelliment actiu i saludable

Arranca la construcció de les noves instal·lacions per a l’oci, esport i cultura de les persones majors, de 2.200 metres quadrats i cofinançades per FEDER

Després dels primers nou mesos de treballs d’enderrocament, excavació, desenrunament i prospeccions arqueològiques, el projecte que dotarà a Castelló d’un Centre d’Envelliment Actiu i Saludable pioner afronta una de les seues fases decisives, la de fonamentació, que cap al primer trimestre de 2022 permetrà albirar l’estructura de les renovades instal·lacions.

Els fons europeus FEDER i l’Ajuntament de Castelló impulsen aquest projecte de 3,3 milions d’euros i 2.200 metres quadrats de superfície que se situarà en l’edifici rehabilitat que acollia fins avui la Casa de la Cultura, en ple centre històric.

“Arranca la construcció pròpiament dita del futur centre; estem expectants perquè amb ell, Castelló es convertirà en una ciutat referent en polítiques de foment de l’envelliment actiu i saludable”, recalca l’alcaldessa, Amparo Marco.

La fonamentació de l’immoble, que està previst que s’estenga fins a novembre, s’iniciarà per la zona que recau al carrer Enmig i posteriorment es traslladarà al lateral d’Antonio Maura. Des de l’empresa adjudicatària, Becsa, indiquen que durant la fase de fonamentació i estructura, “en els moments de formigonada dels diversos elements estructurals com són els pilars i forjats, hi haurà talls de trànsit al carrer Antonio Maura a l’altura del número 4 dels quals s’avisarà amb la deguda antelació; mentre al carrer Enmig es restringirà la mobilitat, però no es contemplen talls totals si no és estrictament necessari”.

La base del futur centre, un immoble únic i totalment accessible que emergeix de la fusió de tres edificis independents, començarà a assentar-se després d’un estiu de prospeccions arqueològiques que han tret a la llum una galeria d’accés a un antic refugi de la Guerra Civil en la part que recau al carrer Enmig. Es tracta d’una galeria excavada en el terreny i amb la formació d’uns esglaons d’accés que, de moment, s’integrarà en el projecte per a poder conservar-la habilitant un registre a aquesta, ha indicat el personal tècnic municipal que supervisa l’obra.

També s’han localitzat aljubs soterrats, basses d’acumulació d’aigües pluvials i alguns pous amb restes ceràmiques, la catalogació de les quals està en procés. “Aquestes troballes de moment no han afectat l’edifici previst inicialment ni a la seua distribució”, han afegit els tècnics d’Urbanisme.

Amparo Marco ha insistit que aquest projecte, un dels quals veuran la llum gràcies als 20,2 milions d’euros d’inversió europea canalitzada a través d’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat, EDUSI-Transforma Castelló, “situa a les persones majors en l’eix de les polítiques del benestar i és un exemple d’avanç cap al nou model de ciutat més inclusiva i amable”.

El projecte busca convertir aquest immoble en una instal·lació única, cent per cent accessible i vertebrada per una sèrie de patis interiors que aportaran llum i ventilació natural en totes les estades. Horts urbans en el terrat, cafeteria, sala d’actes per a cent persones, sala d’exposicions, gimnàs i sala d’activitat física, zona d’estimulació sensorial, espais de lectura, serveis de perruqueria, fisioteràpia i podologia, tallers polivalents o una sala d’assajos insonoritzada són alguns dels serveis que posarà a la disposició de les persones usuàries el futur centre.

 

 

Castelló, 28 de setembre de 2021

Related posts

Marco destaca ‘Europa Transforma Castelló’ com una oportunitat per a acostar les institucions europees als joves

castello

La FVMP premia a Castelló com a millor gestora de projectes i fons europeus de la Comunitat

castello

Castelló celebra amb 200 escolars la seua sintonia amb Europa

dobleessa