Marco avança en una jornada de desenvolupament urbà sostenible que enguany estaran executades el 70% de les operacions EDUSI
L’alcaldessa comparteix en una taula de treball l’experiència de la capital de la Plana com a referent de bones pràctiques en gestió de fons europeus
La ciutat ha captat 40 milions d’euros d’inversió de Brussel·les i perfila la seua futura Agenda Urbana per a desplegar nous projectes estratègics per a Castelló
Castelló preveu tancar l’exercici 2021 amb el 70% de les operacions d’impacte social i ambiental de la seua Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI) executades. És una de les dades que ha compartit l’alcaldessa, Amparo Marco, durant la seua participació aquest dijous en la taula rodona de ciutats EDUSI sobre experiències d’èxit i bones pràctiques a Espanya celebrada a A Coruña i que situa a la ciutat com a referent en gestió de fons europeus.
L’acte, al qual s’han sumat també les veus de l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i l’alcalde de Santiago de Compostela, ha clausurat la jornada que ha acollit la capital gallega per a abordar el futur de les polítiques i finançament de les accions nacionals per a potenciar el desenvolupament urbà sostenible i que ha comptat amb la participació de la subdirecció general de Desenvolupament Urbà del Ministeri d’Hisenda.
Marco ha recordat que en un marge de quatre anys, Castelló ha captat 40 milions d’euros procedents d’Europa per a impulsar projectes innovadors i sostenibles. EDUSI suposa més de la meitat d’aquesta injecció de fons europeus, amb 20,2 milions d’euros, i avui té el 96,6% d’operacions aprovades i gairebé la meitat executades a data de 31 de desembre de 2020, “la qual cosa ens ha convertit en líders a nivell nacional en el que a materialització d’operacions EDUSI es refereix”. Un percentatge aquest últim que s’elevarà, “segons les previsions de l’ajuntament, fins al 70% al tancament de 2021”, ha avançat.
EDUSI va ser, ha dit, Marco, la “primera pedra” en aquesta carrera de fons per a aprofitar “la finestra d’oportunitats per a millorar la nostra ciutat que obria Europa. Teníem clar que el nostre futur passava per aquí, i per això quan vam arribar al Govern van apostar per crear una Oficina de Planificació i Projecció Econòmica, pionera en aquest moment, perquè sabíem que el canvi venia de la mà dels fons europeus”, ha detallat durant la taula de treball celebrada avui.
Marco ha indicat que disposar d’aquesta Oficina, amb personal tècnic qualificat i en contacte constant amb les regidories i els departaments implicats en la materialització de fons europeus, ha suposat un “salt qualitatiu” en la tramitació, compliment “rigorós” dels terminis i execució de la inversió procedent de Brussel·les.
En aquest sentit, la directora de l’Oficina de Planificació i Projecció Econòmica de l’Ajuntament de Castelló i coordinadora de la Unitat de Gestió EDUSI, Carmen Vilanova, que ha participat també en la jornada de A Coruña, ha presentat un altre dels projectes lligats a Europa que coordina aquest departament municipal. Es tracta de l’Agenda Urbana de Castelló, que té entre els seus objectius alinear l’estratègia de desenvolupament urbà sostenible de la capital amb les prioritats d’inversió del pròxim període de finançament europeu 2021-2027.
L’objectiu és identificar possibles programes i fonts de finançament sobre els quals poder donar suport al desplegament de nous projectes estratègics per al futur de Castelló. “El repte no és un altre que continuar sumant oportunitats de finançament per a consolidar aquest model de ciutat més sostenible, intel·ligent i inclusiva pel qual advoquem”, ha conclòs Marco.
D’altra banda, i durant la seua intervenció prèvia a la taula redona, l’alcaldessa ha reivindicat el paper dels ajuntaments en la gestió de la crisi sanitària, així com la injecció de 12,3 milions d’euros per part de l’Ajuntament de Castelló en ajudes directes i indirectes per a pal·liar els efectes socials i econòmics de la pandèmia.
Castelló, 13 de maig de 2021