Actualitat

Marco destaca l’impacte d’Europa a Castelló amb el desenvolupament de projectes valorats en 47,2 milions

Marco destaca l’impacte d’Europa a Castelló amb el desenvolupament de projectes valorats en 47,2 milions

L’alcaldessa presenta la jornada que commemorarà el Dia d’Europa, el 9 de maig, amb activitats en la plaça Major sota el lema ‘Connectades’

Acostar Europa a la ciutadania i mostrar el paper que juga en la transformació dels espais urbans com Castelló és l’objectiu que guia la celebració del Dia d’Europa, a la qual se sumarà la ciutat dilluns que ve, 9 de maig. L’alcaldessa, Amparo Marco, ha presentat hui la jornada, que tindrà com a epicentre la plaça Major i com a participants a uns 200 escolars de diversos col·legis de la capital.

“Un any més, celebrem aquest dia sota el lema Connectades. Castelló és + Europa. Europa és + Castelló, per a evidenciar que la connexió entre Castelló i Europa, i la bona sintonia entre ambdues, té un impacte real a la ciutat”, ha indicat Marco. En aquest sentit, ha recordat que fruit d’aquesta simbiosi han aterrat en la capital de la Plana des de l’any 2016 fins a 47,2 milions d’euros d’inversió europea a través de diferents programes. “Europa ens està permetent transformar Castelló i fer d’ella una ciutat més amable, verda i humana, per a viure i conviure. A més, la inversió europea ens ha permés baixar la pressió fiscal i augmentar els recursos per a polítiques socials i de foment de l’ocupació. Europa ha sigut eix i pivot no sols de la transformació de la ciutat, sinó també de la política econòmica de l’Ajuntament, fins i tot fent possible la reducció de deute”, ha remarcat l’alcaldessa.

Quasi la meitat, 20,2 milions d’euros, correspon a l’Estratègia de Desenvolupament Urbà Sostenible i Integrat (EDUSI), amb 15 actuacions, nou d’elles executades ja (com són el nou pont sobre el riu Sec, les remodelacions del Camí La Plana i el parc de la Panderola, 5 quilòmetres de carrils bici, l’ampliació de la xarxa ciclista en Pascual Asensio, les 17 plataformes de bus més segures i accessibles, la informació en temps real en les parades d’autobús, l’APP d’estacionament reservat i la plataforma informàtica integral multiagència. Altres tres projectes estan en execució (el de millora de l’eficiència energètica municipal, el nou portal ciutadà i el centre d’envelliment actiu i saludable); i altres tres, adjudicats (rehabilitació integral de la Pèrgola, targeta ciutadana i reforma de la plaça de la Pau). “Castelló és líder en gestió de fons EDUSI, amb el 74% de la inversió de segell europeu executada (14,9 milions d’euros) quan el marc d’execució a Espanya frega el 9% segons les últimes dades del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública”, ha explicat l’alcaldessa.

Precisament per a divulgar les operacions materialitzades pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, FEDER, en el marc d’aquesta Estratègia, l’Ajuntament de Castelló ha impulsat entre octubre de 2021 i febrer de 2022 una campanya escolar. La iniciativa ha implicat 700 alumnes i alumnes dels centres Tombatossals, l’Illa del Grau, Bisbe Climent, Soler i Godes, Sanchis Yago i Isidoro Andrés, que tornaran a ser protagonistes amb motiu del Dia d’Europa.

A través del còmic Transforma Castelló, protagonitzat per un superheroi i una superheroïna, tots dos personatges han recorregut les aules per a submergir-se al costat de la població més jove en aquest viatge cap al Castelló del present i del futur, “més sostenible, amb més consciència ambiental, més igualitari i inclusiu, i generador d’oportunitats gràcies a la inversió europea”, ha apuntat Marco. “Aquesta campanya ha fet possible interactuar amb els escolars, intercanviar opinions sobre com veuen els projectes i què coneixen de la Unió Europea”, ha indicat.

Dos-cents dels escolars que han participat en aquesta campanya a les aules s’uniran dilluns que ve a la celebració del Dia d’Europa. Una jornada lúdica, que es desenvoluparà des de les 10.00 a les 12.00 hores i que inclourà animació, activitats i sorpreses per a enaltir els valors de ser europeus i europees. Així, entre altres accions, es projectarà un vídeo de balanç de la campanya escolar, es llegirà el Manifest del Dia d’Europa i s’instal·larà un puzle de gran format amb els països que integren la UE.

“Serà una jornada especial en la qual l’objectiu serà acostar a les i els estudiants de Primària les polítiques europees, el seu impacte social i ambiental, i connectar-los més encara a Europa”, ha detallat per la seua part la directora de l’Oficina de Planificació i Projecció Econòmica i coordinadora de la Unitat de Gestió EDUSI, Carmen Vilanova.

 

47,2 milions d’inversió europea

Als 20,2 milions d’euros d’EDUSI, cofinançats per l’Ajuntament i els fons FEDER, s’uneixen els 15,6 milions d’euros de Projectes singulars de les entitats locals que afavorisquen el passe a una economia baixa en carboni (IDAE); que es desglossen en: 10,5 milions d’euros invertits en la renovació del 90% de l’enllumenat públic per tecnologia LED; els 1,1 milions per a la remodelació del Camí la Ratlla; la injecció de 3,3 milions per a la millora urbana i ambiental de l’avinguda Lledó; i els 725.000 euros per al servei de transport a demanda en urbanitzacions i barris perifèrics.

A més, cal sumar el cofinançament dels fons europeus Next Generation. Així, dins del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, des de l’Ajuntament de Castelló s’han sol·licitat ajudes per import de 40.556.735,42 euros. Fins hui s’han resolt 10,7 milions d’euros, corresponents a la Zona de Baixes Emissions (10,5 milions d’euros) i l’Agenda Urbana (250.000 euros). I queden pendents de resolució les ajudes per a altres projectes com la remodelació de l’avinguda Ferrandis Salvador, actuacions de transformació del Riu Sec en un corredor mediambiental i per a la transformació digital i modernització de l’Ajuntament: ciberseguretat i digitalització.

I a tots aquests s’afigen altres 681.000 euros de fons europeus per a desenvolupar projectes internacionals en col·laboració públic-privada per a fomentar solucions basades en la naturalesa, la sostenibilitat i la diversitat urbana: CEEPI 2 (amb l’objectiu de desenvolupar la capacitat a les ciutats sobre com aconseguir solucions energètiques més sostenibles), Unalab (per a promoure la implementació de solucions basades en la naturalesa), DivAirCity H2020 (per a definir nous serveis i models urbanes que porten a ciutats verdes) i Life EBP (per a la valorització de residus biològics com a matèria primera per a produir productes de valor afegit per a l’agricultura i la indústria química).

Castelló, 4 de maig de 2022

Related posts

Castelló ratifica el seu lideratge en gestió de fons FEDER amb el 74% de la inversió de segell europeu executada

dobleessa

Castelló adjudica el subministrament i muntatge del mobiliari per al Centre d’Envelliment Actiu i Saludable

castello

Obri al trànsit el nou pont del riu Sec

castello